Home | Rechten-inclusieve muziek
Als ondernemer word je regelmatig benaderd door aanbieders van zogenoemde rechten-inclusieve muziek. Sinds 1 januari 2024 bestaat rechten-inclusieve muziek (ook wel bekend als royaltyvrije muziek of rechtenvrije muziek) niet meer volgens Sena.
Voor het ‘commerciële’ gebruik in jouw bedrijf van beschermde muziek moet volgens de wet worden betaald aan de componist, de artiest en platenproducenten. BumaStemra (auteurs) en Sena (artiesten en platenmaatschappijen) zijn de organisaties die door de overheid exclusief zijn aangewezen om deze vergoedingen te innen. En vervolgens uit te keren aan de rechthebbenden. Voor de meest uiteenlopende vormen van muziekgebruik zijn er tarieven vastgesteld.
Hoe zit het nu met rechten-inclusieve muziek?
Sena heeft in 2023 aangekondigd dat rechten-inclusieve muziek in hun ogen vanaf 1 januari 2024 niet meer bestaat. En dat iedereen die muziek zakelijk ten gehore brengt vanaf die datum dus een Sena-licentie moet hebben. (Lees meer hierover op de site van Sena)
Wat is rechten-inclusieve muziek?
Rechten-inclusieve muziek verwijst naar muziek waarvoor geen aanvullende vergoedingen verschuldigd zijn nadat een licentie is verkregen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat “rechten-inclusieve” niet betekent dat er helemaal geen regels zijn. Wil je weten of en welke licentie je precies nodig hebt? Doe dan de muzieklicentie check. Je kunt hiermee ook meteen het bedrag van de licentie berekenen.
BumaStemra, Sena en auteursrechten
BumaStemra en Sena zijn Nederlandse auteursrechtenorganisatie die de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers behartigt. Ze zorgen ervoor dat deze creatieve professionals een eerlijke vergoeding ontvangen wanneer hun muziek openbaar wordt gebruikt. Bij het gebruik van muziek in Nederland is het dus van belang om de richtlijnen van BumaStemra en Sena te volgen om auteursrechten te respecteren en wettelijke complicaties te voorkomen.
Stappen om rechten-inclusieve muziek te gebruiken
1. Onderzoek en selectie
Voordat je rechten-inclusieve muziek kiest, is het belangrijk om de aard van je bedrijf of project te begrijpen. Welke emoties wil je overbrengen? Wat is de doelgroep? Zodra je deze vragen hebt beantwoord, kun je gerichter zoeken naar muziek die past bij je behoeften.
2. Controleer de licentievoorwaarden
Bij het downloaden of aanschaffen van rechten-inclusieve muziek, is het cruciaal om de licentievoorwaarden zorgvuldig te lezen. Zelfs rechten-inclusieve muziek kan enkele beperkingen hebben. Door de voorwaarden te begrijpen, vermijd je mogelijke juridische complicaties in de toekomst.
3. Sena-licentie
Als je rechten-inclusieve muziek openbaar gebruikt, ben je verplicht om een Sena-licentie af te sluiten. Dit stelt hen in staat om de juiste vergoedingen aan de rechthebbenden te verstrekken.
Conclusie
Rechten-inclusieve muziek is, doordat deze nu onder licentie vallen, niet meer zo voordelig. Het gat tussen rechten-inclusieve muziek en commerciële muziek is kleiner geworden. Hierdoor zou je het gebruik van commerciële muziek kunnen overwegen. Zeker als je ook populaire muziek wilt gebruiken. Wil je toch rechten-inclusieve muziek gebruiken, vergeet dan niet de licentievoorwaarden zorgvuldig te lezen en je aan te melden bij Sena om een vlotte en wettelijk conforme ervaring te garanderen.
Bij BCM Stream zijn de meeste van deze verplichtingen al door ons geregeld en we leggen je uit wat je zelf nog moet regelen. En BCM Stream is 100% legaal voor zakelijk gebruik. Twijfel je nog tussen rechten-inclusieve muziek of commerciële muziek? Neem dan contact met ons op, wij bieden beide aan en kunnen je hierin adviseren!